
Жимолость — лікувальна ягода, справжнє джерело вітамінів і біологічно активних речовин.
Ягоди жимолості — кращий засіб при авітамінозах, в них міститься аскорбінова кислота, фруктоза, глюкоза, лимонна і яблучна кислоти. Вживання ягід жимолості викликає зниження артеріального тиску. Дуже багата на вітаміни та мікроелементи які вкрай необхідні організму людини після зими. Жимолость їстівна містить селен — так званий «елемент молодості», який вкрай рідко зустрічається в живій природі. Також дуже багата на вітамін С, як у самих корисних сортів смородини (до 170мг / 100г) і найвище серед усіх ягід нашої країни наявність Р-активних речовин (до 2800 мг / 100г). Корисні властивості їстівної жимолості вельми різноманітні. Плоди жимолості дають потужний протизапальний ефект, жовчогінну, сечогінну та антіязвенний вплив, а присутність пектинових речовин підвищує захисні функції організму проти інтоксикації всього організму отруйними важкими металами. Жимолость — одна з найбільш довговічних ягідних культур, вирощуваних у нашій країні, вона може рости до 100 років, але плодоносить до 25 років. Ягоди досягають ваги 1,8г, довжина ягід до 1,5см, смак солодко- кислий, ароматні, за смаком ягоди нагадують лохину, за консистенцією — чорницю. Жимолості для гарного росту і плодоношення необхідні сонячні місця. До ґрунтів вона не вимоглива, проте кращі врожаї дає на середніх за механічним складом слабокислих і нейтральних ґрунтах. Вологолюбна, але не виносить заболочування. Деякі сорти відрізняються високою морозостійкістю до -50 градусів, квітки жимолості їстівної переносять без пошкоджень весняні поворотні заморозки до восьми градусів.
Кущі жимолості стійкі до хвороб і шкідників, морозу, бувають як сильнорослі, так і середньо рослі. У перші 3 роки кущі ростуть дуже слабо. Квітки жовті, легко витримують невеликі заморозки. Ягоди жимолості кисло-солодкі, з пікантною приємною гіркуватістю. Дуже смачні в товченому вигляді з цукром. На зиму їх розтирають з цукровим піском, з розрахунку 2 кілограми цукру на 1 кілограм ягід.
У наших краях їстівна жимолость першою відкриває ягідний сезон. При заморожуванні ягоди жимолості багато не втрачають, тому продовжити сезон споживання цього натурального корисного продукту абсолютно не складно.
Розмножується жимолость вегетативним способом: відводками, діленням куща, живцями, але даний спосіб розмноження вимагає досить багато часу. Тому доцільно купувати в розплідниках кущики в контейнерах.
Жимолость вирощується в багатьох садах, але не завжди їх власники бувають задоволені врожаєм.
Хоча догляд за кущами жимолості простіше простого, але основні правила все-таки потрібно дотримуватися. Це:
— Сонячне місце розташування;
— Розріджена посадка саджанців не менше 2-3 різних сортів;
— Один раз на 2 роки внесення перегною під кущ;
— Один раз на 5 років випилювання під корінь пари-трійки пагонів з середини куща для кращого освітлення пагонів;
А в іншому при вирощуванні жимолості залишається тільки встигати вчасно збирати рясний урожай ягід.