Піч-барбекю може бути справжньою прикрасою ділянки.
Завдяки сучасним матеріалам і технологіям можна побудувати п’єц різних конструкцій, різноманітних за своєю функціональністю, оформленням та стильовому рішенню.
Піч — барбекю отримала свою назву на честь однойменної страви — реберець барбекю.
Але в ній можна приготувати все, що душі завгодно. Приготувати не тільки смачно, але й корисно для організму. При такому виді обробки їжі залишається набагато більше корисних поживних речовин, вітамінів та мікроелементів. Садовий п’єц може бути обладнаний декильками вогнищами. Причому, піч і барбекю можуть працювати як одночасно, так і окремо, що важливо для творчого пошуку кухаря. На ній і в ній можна варити, запікати, коптити, сушити, парити, смажити. Їй доступна практично будь-яка технологія приготування страв української, європейської, кавказької та східної кухонь.
Для облаштування таких споруд існують майстри, які не тільки займаються їх кладкою і облицюванням, а й враховуючи побажання, вносять в них конструктивні, функціональні і декоративні зміни. В залежності від уподобань в приготуванні їжі, будується той, чи інший варіант садової печі. Барбекю, садові печі і вуличні мангали за звичаєм встановлюють на вулиці, але розташувати їх можна на відкритій веранді, на терасі, під навісом, в альтанці.
Для стаціонарних конструкцій необхідний фундамент. Вага даних споруд великий, і нехтувати будівництвом фундаменту не можна. Так само при установці та будівництві важливо дотримуватись вимог пожежної безпеки.
Важливо правильно вибрати місце установки майбутньої садової печі, яка може змусити грати простір ділянки зовсім по-новому, навіть якщо Ви більше не внесете ніяких змін в ландшафт ділянки будинку або дачі. При виборі місця для майбутньої садової печі потрібно враховувати три ключові критерії:
- віддаленість від горючих ділянок, що викликано строгими вимогами техніки пожежної безпеки
- наявність вітру
- природній ландшафт
Для максимальної зручності будують цілі комплекси, куди входить сам мангал, піч для казана, обробний стіл, рукомийник. Часто піч для казана використовується і для приготування їжі на плиті. Для цього знімається казан і отвір в чавунній плиті закривається конфорочними дисками. Тепер можна приготувати борщ або посмажити картоплю. Господині знають, наскільки приємніше готувати їжу на повітрі, а не в закритому приміщенні. Конструкцій дуже багато. Вибрати підходящий варіант садової печі не представляє складнощів. Якщо вимоги до зовнішнього вигляду відрізняються від традиційних, то піч -барбекю можна облицювати натуральним каменем, обштукатурити і пофарбувати, внести в декор будь — які елементи, що перегукуються з обробкою літньої кухні.
Багато хто вважає, що правильно побудована піч -барбекю не повинна піддимлювати. Безумовно, якщо вона стоїть в закритому приміщенні. Це фактично той же самий камін. Але не варто забувати, що каміни не люблять протягів, а піч — барбекю стоїть на вулиці, де вітер «гуляє» як йому заманеться. Руху повітряних мас можуть створювати негативний тиск у топці, і частина диму може змінити свій напрямок, підкоряючись законам фізики. Отже, вуличні мангали, садові печі та барбекю повинні бути насамперед функціональні та практичні.
На друге місце ставимо дизайн і естетичну складову споруд.
На третьому місці (не означає на останньому) — надійність та пожежна безпека. Якщо все це враховано під час будівництва, то такі пічні комплекси будуть приносити задоволення та гарний настрій не тільки гурманам, але й усім, хто любить готувати смачну і здорову їжу.
Нерідко вуличні пічні комплекси об’єднують кілька варіантів. Одна жаровня служить для приготування шашликів, інша для обсмажування великого шматка м’яса на обертовому рожні. Веретено, для зручності використання, вбудовують з електричним приводом. Швидкість обертання крутила регулюється реостатом. Крім цього в пічному комплексі може бути і піч під казан, тандир та коптильня. Все залежить від особистих переваг і смаків. Смаків не тільки естетичних, але і кулінарних. Стаціонарні печі барбекю переважно будуються з цегли так як можливості цього невибагливого будівельного матеріалу в руках майстра пічних справ, величезні. Практично будь-який каприз дизайну і функціональності може бути виконаний.
Звичайно, такі стаціонарні печі барбекю вимагають ґрунтовного фундаменту, який повинен бути зроблений з точним дотриманням навантажень на нього і з правильним урахуванням глибини промерзання ґрунту в тому регіоні, в якому будуються ці споруди. Компонування жаровні і її димоходу з піччю під казан, або з коптильнею не така вже й проста задача. Як тільки димохід від топки для приготування плову заходить за задню стінку барбекю, так відразу ж починають з’являтися питання, пов’язані з правильним розташуванням самого димоходу і з його «прив’язкою» до тіла топки шашличниці і її димосбірніка. Враховуючи важливість відсутності технічних помилок в процесі кладки печей барбекю суміщених з іншими печами, проектування майбутнього вуличного комплексу необхідно приділити пильну увагу. А тому, не можуть такі пічні споруди коштувати дешево. Якщо не вистачає коштів на матеріал, на оплату роботи пічника, краще витратитися на металевий мангал, яких багато продається (і дуже навіть не дорого) в будь-якому супермаркеті.
Якщо Ви хочете на своїй ділянці побудувати піч барбекю, то краще звернутись за допомогою до фахівців.
Ми візьмемо всі турботи про будівництво на себе!